Lista aktualności Lista aktualności

Pierogi na dziko–a'la Sus scrofa

Zapraszamy na wyprawę do kuchni leśnej na pierogi z dziczyzną prosto z pieca

Witam wszystkich miłośników pierogów. Tak, tak nie przesłyszeliście się, dzisiejsze kulinarne wyprawy będą związane właśnie z pierogami. Nie tam zwyczajnymi pierogami z wrzącej wody, lecz z pieca i dodam, że z nie byle jakim nadzieniem.  Dziś posmakujemy pierogowych rewolucji (ciasta na drożdżach) i dodam, że będą one pochodziły prosto z pieca. W środku zaś mile zaskoczy nas nuta aromatycznego przyprawionego ziołami mięsa z dzika. Ale wszystko po kolei. Przed przystąpieniem do kuchennych rewolucji poznajmy najpierw nasze nadzienie, a dokładniej zwierzę z którego zostanie ono przygotowane. Przypomnę, że myśliwi mogą polować na dzika w sezonie czyli od 1 października do 15 stycznia. Dzik jest popularnym zwierzęciem łownym, czyli takim które zgodnie z obowiązującym prawem jest „przedmiotem" pozyskiwania w drodze polowania lub odłowów dokonywanych przez człowieka. Dziki unikają raczej terenów otwartych i górskich, dlatego spotkamy je głównie na obszarach o dużej lesistości. W takich lasach znajduje pokarm oraz schronienie. A jak z wartościami odżywczymi i smakiem. Ci którzy spróbowali tego mięsa nie chcą dziś słyszeć o żadnym innym. Pomimo unikalnych walorów smakowych wybiegane mięso dzika zawiera mało tłuszczu (0,3-8%) i cholesterolu, a jest bogate jest w pełnowartościowe białko (ok. 17-24%), witaminy i składniki mineralne (jest ich 4razy więcej niż u zwierząt rzeźnych). Mięśnie zwierząt łownych są bardziej ukrwione i mniej otłuszczone, co spowodowane jest odmiennymi warunkami bytowania. Stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych występuje w korzystniejszych proporcjach niż w mięsie zwierząt rzeźnych. Witaminy takie jak B1 i B2 oraz takie pierwiastki jak sód, potas, wapń, magnez czy fosfor tutaj występują w dużo większej kondensacji. To bez wątpienia idealny produkt wspomagający dietę dla chcących zrzucić nadmierną część  kilogramów. Ciemnoczerwony kolor mięsa dziczyzny wskazuje również na bogate źródło dobrze przyswajalnego żelaza. Co ważniejsze o czym warto wspomnieć, to że dziczyzna jest bardzo cenionym surowcem mięsnym również ze względu na to, że nie zawiera żadnych substancji dodatkowych (pasz hodowlanych, antybiotyków etc.), które niestety możemy spotkać jeszcze w mięsie na tacce w sklepie.

Ok. przejdźmy zatem do przygotowania dania. Jeżeli będziemy chcieli wykonać ok. 30 szt. pierogów będziemy potrzebowali następujących składników na ciasto w określonych ilościach.

Składniki na farsz z mięsa:
- 1.30 kg drobnego mięsa bez kości (mieszamy ze słoniną wg. uznania)
- 10 dag cebuli,
- ok. 2-4 ząbki polskiego czosnku (zależy jak kto lubi)
- szczypta soli i pieprzu
- majeranek (2-4 duże łyżki stołowe)
- 2-3 szczypty jałowca (ilość wg. uznania mogą być inne przyprawy)
- 2-3 aromatyczne grzyby suszone.


Sposób przyrządzenia:
Przygotowane wcześniej mięso bez kości kroimy na mniejsze kawałki dusimy na patelni po dodaniu oleju (alternatywą jest ugotowanie mięsa wraz z przyprawami)- my dusiliśmy. Grzyby jeżeli suszone wcześniej namaczamy i pozostawiamy na czas naciągnięcia wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wraz z grzybami dodajemy na patelnię do mięsa. Tak uduszone mięso pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy ciasto drożdżowe.  Wszyscy wiedzą, że mięso z dzika podczas „obróbki termicznej" potrafi wyschnąć na wiór dlatego warto wraz z nim zmielić i połączyć kilka plastrów słoniny (wg. gustów i upodobań).

Składniki na pierogowe ciasto drożdżowe:
-500 g mąki pszennej
-2 jaj
-50 g masła (roztopionego)
- ½ łyżeczki cukru
-1 łyżeczka soli
-1 szklanka mleka
-30 g świeżych drożdży
-1 jajko rozbełtane (do posmarowania powierzchni pierogów)


Zabieramy się za ciasto. By drożdże dobrze nam się rozprowadziły po cieście rozpuszczamy je wcześniej w niewielkiej ilości (1-2łyżki) ciepłego mleka. Do zaczynu dodajemy ½ łyżeczki cukru, łyżeczką mąki  i całość odstawiamy na pół godziny, aż pojawią się bąbelki. W dalszej kolejności przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy do niej 2  jajka, pozostałą cześć mleka ze szklanki, wyrośnięty zaczyn. Tak mieszając wszystkie składniki wyrabiamy ciasto do uzyskania miękkiej, gładkiej i lśniącej formy przypominającej plastelinę z dzieciństwa. Na zakończenie wyrabiania nie zapomnij dodać masło. Teraz z ciasta uformuj kulę, włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Wracamy do naszego mięsnego farszu. Teraz całość przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiając odrobina soli pieprzu. Rozdrobnione mięso mieszamy również z porcją majeranku i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Odstawiamy znów do wzajemnego przeniknięcia się składników. W celu uzyskania lepszego rezultatu mięso możecie przygotować dzień wcześniej, pozostawiając je w lodówce w zamkniętym szczelnie pojemniku.
Kiedy zauważymy, że ciasto nam już wyrosło, rozpoczynamy jego wałkowanie. Najlepiej jest podzielić na równe porcje. Wówczas lepiej będzie nam zapanować nad jego wałkowaniem. Wałkujemy stosunkowo cienko na ok. 3 mm grubości. pamiętajmy że połączone z ciastem drożdże spowodują jeszcze jego wyrośnięcie. Z rozwałkowanego na stolnicy ciasta, szklanką lub foremką staramy się wykroić równe krążki. Na nich następnie dużą łyżką lokujemy porcje farszu zalepiając starannie brzegi pierogów. Dla lepszego efektu czynność tą możecie wykonać przy pomocy zwykłego widelca (wówczas powstaje charakterystyczny wzór na krawędzi pieroga). Pod koniec formowania pierogów ponakłuwaj je tym samym widelcem, aby mogły podczas wypiekania swobodnie oddychać. Tak przygotowane surowe pierożki, ułóż partiami na blaszce do pieczenia, posmaruj roztrzepanym z jajkiem i piecz przez ok. 25 minut do zrumienienia do temperatury piekarniku w 180 st. C. Pierogi podawaj lekko ostudzone najlepiej z ostrymi sałatkami i surówkami. Możesz tez wykonać szybki sos czosnkowy mieszając 2 ząbki czosnku z gęstym jogurtem naturalnym. Pierogi możesz podawać również jako dodatek do zup czystych. Na koniec nadmienię, że sprawdzą się również doskonale po upieczeniu na zimno jako doskonała przekąska podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Smacznego!