By nie być gołosłownym dla przykładu wymienię kilka z szerokiego wachlarza kolorowych przysmaków: goździk ogrodowy, rumianek, stokrotka, mniszek lekarski, tulipan, szałwia, groszek jadalny, nasturcja, bratek, róża czy bez lilak. W przeważającej mierze są to na ogół barwne płatki kwiatostanu. Czasem również kwiaty jak i później rozwinięte owoce nadają się do szerszego wykorzystania w kuchni. Przykładem może być np. róża lub czarny bez. Dzisiaj zaproszę Was na kwiatową ucztę z jednym z ww. gatunków. Na „warsztat" weźmiemy czarny bez. O wykorzystaniu owoców tej rośliny pisałem już wcześniej, kiedy to przygotowywaliśmy na zimę zdrowotny sok (z hyćki). Nie mogłem się powstrzymać by korzystając z okazji obecnej pory roku zebrać kwiatostany bzu i wykorzystać je smakowicie we własnej kuchni. Bez czarny rośnie praktycznie wszędzie. Spotkamy go zarówno na łąkach i w zaroślach, ale także przy mniej uczęszczanych drogach polnych lub na skraju lasu. Jest dość pospolity i być może dlatego nie zapomniany i nie doceniamy na co dzień. A niesłusznie, bo to roślina mająca w sobie wiele cennych właściwości leczniczych. Przetwory użyte w kuchni będą nie tylko urozmaiceniem diety, ale także przyczynią się do wzmocnienia systemu odpornościowego, poprawy układu krążenia, wzmocnienia naczyń krwionośnych i ogólnej poprawy naszego samopoczucia. Kwiaty bzu czarnego bogate są we flawonoidy (rutyna, kwercetyna, astragalina, izokwercetyna i inne), kwasy wielofenolowe, kwasy organiczne, garbniki, olejki lotne, glukozę oraz sole mineralne. Kwiaty starajmy się zbierać w czasie ich pełnego rozkwitu, czyli na przełomie maja, aż do połowy czerwca. Najlepiej zbierajmy je przed południem, zaraz po odparowaniu porannej rosy. Ścinamy cale baldachy, ja do tego wykorzystałem tradycyjne nożyczki biurowe (nadały się idealnie). Przy tej czynności, wybierajmy tylko czyste i nie zakurzone kwiatostany, bez śladów mszyc, spoglądając również by nie spacerowały po nich inne owady (których czasami jest całkiem sporo). Kwiaty najlepiej zbierajmy do koszyka, wiadra lub innego pojemnika. Dlaczego ponieważ chcemy uniknąć ich zgniatania, które powoduje szybkie czernienie i opadanie pojedynczych kwiatów. Jeżeli chcemy przechować kwiaty na dłużej, możemy je również zamrozić. Włóżmy je uprzednio na od 2 do 5min do wody z kostkami lodu.
Zatem kwiaty zostały zebrane. Z tej okazji nie mogłem się powstrzymać i przygotowałem dla Państwa wyjątkowy przepis na deser, który może również stanowić pełnowartościowe danie obiadowe. Są nim aromatyczne placki z kwiatami czarnego bzu. Przygotowanie ciasta zajmie Państwu dosłownie chwilkę, zatem zapraszam w kulinarną podróż.
Przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebował następujące składniki:
- ok. 20 kwiatostanów czarnego bzu (staramy się wybrać te najbardziej rozłożyste),
- 250-300 g mąki tortowej,
- 3-4 jajka,
- 1,5 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki białej wody gazowanej,
- 2 czubate łyżki cukru,
- szczypta soli,
oraz
- olej (do smażenia)
- cukier puder (wg. gustu do posypania gotowych placków), przypominam, iż ciasto samo w sobie zawiera już garść cukru.
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na placki (jest ono podobne do ciasta naleśnikowego). Do naczynia wbijamy 3-4 całe jajka, które następnie ubijamy przy pomocy trzepaczki lub miksera do osiągnięcia puszystej konsystencji. Dalej masę łączymy z mlekiem i gazowaną wodą. Mieszając wszystko dodajemy przesianą mąkę tortową oraz szczyptę soli i 2 łyżki cukru, tak aby ciasto osiągnęło jednolitą gęstą, a zarazem płynną konsystencję. Następnie chwytamy baldachim bzu za jego zieloną „stopę" (główna część łodygi), i zanurzamy kąpiąc wszystkie jego biele kwiaty w płynnym cieście. Tak przygotowany kwiatostan układamy na rozgrzanym oleju i smażymy do uzyskania złocistego koloru (zajmie nam to ok. 3-4 min). Gdy placek zacznie się rumienić, należy odciąć teraz zielone części łodygi wystającej poza ciasto. Jak to zrobić? Będziesz do tego potrzebował po raz kolejny biurowych nożyczek. Pamiętają by zachować teraz szczególną ostrożność i nie poparzyć się rozgrzaną oliwą (możesz to zrobić również poza patelnią zdejmując na chwilę placek z ognia). Tak przygotowany placek podpiekamy również z drugiej strony. Na koniec układając placki na talerzu, całość możemy posypać odrobiną cukru pudru lub polać gęstym słodkim syropem. Tak usmażone naleśniki, pełne są aromatu i smaku kwiatów czarnego bzu. Polecam!
Ciekawostki
Skrócona lista jadalnych kwiatów. Przy doborze kwiatów jadalnych zachowaj szczególną ostrożność:
- kwiaty ozdobne: aksamitki, begonie, bławatki, bratki, chryzantemy, fiołki wonne, floksy, geranium (pachnąca pelargonia), goździki, hibiskus, lewkonie, liliowce, lwiepaszcze, maki, magnolie, nagietki, nasturcje, niecierpki, róże, słoneczniki, stokrotki, szafirki, tulipany, wiciokrzew japoński
- kwiaty drzew i krzewów: akacja (robinia), bez czarny, bez lilak, brzoskwinia, cytrusy, goździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin (nie jaśminowiec), judaszowiec, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiśnia
- kwiaty ziół: anyż, bazylia, czosnek, kolendra, koniczyna, koper, lawenda, lubczyk, mięta, mniszek lekarski, ogórecznik, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, ślaz, tymianek, żywokost
- kwiaty warzyw:kwiaty cukinii (kwiaty męskie i żeńskie), kwiaty dyni, kwiaty zielonego groszku, kwiaty fasolki szparagowej, no i kalafiory, brokuły, kapary i karczochy:)
Jeżeli nie potrafisz rozpoznać, któregoś z tych gatunków, najlepiej dla bezpieczeństwa zrezygnuj z jego konsumpcji by uniknąć zagrożenia zdrowia lub życia. Pamiętaj, że spożywając kwiaty podobniej jak w przypadku grzybów robisz to zawsze na własną odpowiedzialność. Zawsze powinieneś zachować maksimum rozwagi i zdrowego rozsądku.
Niektóre kwiaty roślin trujących: azalia czyli rododendron lub różanecznik (Rhododendron, Azalea), barwinek (Vinca), glicynia (Wisteria), groszek pachnący (Lathyrus odoratus), hiacynt (Hyacinthus), hortensja (Hydrangea), irys (Iris), jaskier (Ranunculus), konwalia (Convallaria), kaczeniec czyli knieć błotna (Caltha palustris), krokus jesienny (Colchicum), lantana pospolita (Lantana camara), naparstnica (Digitalis purpurea), oleander (Nerium oleander), ostróżka (Delphinium), powojnik (Clematis), lobelia (Lobelia), zawilec vel anemon (Anemone), żonkile i narcyzy (Narcisuss).