Kompendium wiedzy grzybiarza

Jesień to wymarzony okres w kalendarzu każdego grzybiarza. O tym jak zbierać grzyby i gdzie tego nie robić przeczytacie w niniejszym artykule.

Mamy nadzieję że uważnie zapoznaliście sie z informacją, gdzie na wybranych terenach nadlesnictw pohuraganowych lepiej nie zapuszczac sie z koszykiem na grzyby. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiliscie, kliknijcie na następujący >>>LINK

Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4 m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Zasady postępowania przy zbieraniu grzybów:

- grzyby zbieramy delikatnie, wykręcając je ze ściółki,

- nie niszcz grzybów niejadalnych, nie kop, nie rozdeptuj – to przysmak wielu zwierząt,

- nigdy nie zbieraj grzybów starych i połamanych – nie ma wtedy pewności jaki to grzyb,

- przed czyszczeniem wszystkie grzyby powinien przejrzeć doświadczony grzybiarz,

- dzieci nie mogą same zbierać grzybów, jeśli będziesz na grzybobraniu zawsze trzymaj się blisko dorosłych,

„Zapamiętaj: niektóre gatunki grzybów chronionych”

- nadmiar grzybów możemy ususzyć – tych nie myjemy, tylko czyścimy z liści i piasku,

- Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne lub drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

- Pamiętajmy, żeby nie zbierać dużych, starych owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej

Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura, należy natychmiast sprowokować wymioty poprzez wypicie ciepłej wody z solą, zabezpieczyć treść żołądkową i zgłosić się do lekarza. Obierzyny grzybów, resztki potrawy, wymiociny stanowią ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i pozwalają zastosować właściwe leczenie.

Jak wynika ze statystyk sanepidu w ubiegłym roku w Polsce grzybami zatruło się aż 46 osób, w tym jedna osoba śmiertelnie. Od lat niechlubny prym wiedzie muchomor sromotnikowy. W 2016 roku aż 13 osób zatruło się tym grzybem w tym jedna śmiertelnie. Najczęściej muchomor ten bywa mylony z jadalnymi zielonymi gatunkami gołąbków. Poza tym w ubiegłym roku dużo zatruć odnotowano po zjedzeniu piestrzenicy kasztanowatej - jednego z pierwszych wiosennych grzybów powszechnie uważanego za jadalnego, który jednak może zaszkodzić i spowodować zatrucie a nawet śmierć. Kolejnymi grzybami na czarnej liście są: krowiak podwinięty zwany olszówką i lisówka pomarańczowa często mylona z kurką.