Mamy nadzieję że uważnie zapoznaliście sie z informacją, gdzie na wybranych terenach nadlesnictw pohuraganowych lepiej nie zapuszczac sie z koszykiem na grzyby. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiliscie, kliknijcie na następujący >>>LINK
Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu: na uprawach do 4 m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.
Zasady postępowania przy zbieraniu grzybów:
- grzyby zbieramy delikatnie, wykręcając je ze ściółki,
- nie niszcz grzybów niejadalnych, nie kop, nie rozdeptuj – to przysmak wielu zwierząt,
- nigdy nie zbieraj grzybów starych i połamanych – nie ma wtedy pewności jaki to grzyb,
- przed czyszczeniem wszystkie grzyby powinien przejrzeć doświadczony grzybiarz,
- dzieci nie mogą same zbierać grzybów, jeśli będziesz na grzybobraniu zawsze trzymaj się blisko dorosłych,
„Zapamiętaj: niektóre gatunki grzybów chronionych”
- nadmiar grzybów możemy ususzyć – tych nie myjemy, tylko czyścimy z liści i piasku,
- Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne lub drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Pamiętajmy, żeby nie zbierać dużych, starych owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej
Jak wynika ze statystyk sanepidu w ubiegłym roku w Polsce grzybami zatruło się aż 46 osób, w tym jedna osoba śmiertelnie. Od lat niechlubny prym wiedzie muchomor sromotnikowy. W 2016 roku aż 13 osób zatruło się tym grzybem w tym jedna śmiertelnie. Najczęściej muchomor ten bywa mylony z jadalnymi zielonymi gatunkami gołąbków. Poza tym w ubiegłym roku dużo zatruć odnotowano po zjedzeniu piestrzenicy kasztanowatej - jednego z pierwszych wiosennych grzybów powszechnie uważanego za jadalnego, który jednak może zaszkodzić i spowodować zatrucie a nawet śmierć. Kolejnymi grzybami na czarnej liście są: krowiak podwinięty zwany olszówką i lisówka pomarańczowa często mylona z kurką.